Selitev v tujino je lahko ena izmed najbolj razburljivih, a tudi stresnih doživetij vašega življenja. Da bi vam pomagali pri tej pomembni prelomnici smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj učinkovitih nasvetov.

Vize in dovoljenja

Kot državljan EU imate pravico do prostega gibanja, kar pomeni, da vam sta vam bivanje in delo omogočena v katerikoli državi članici EU ali EGP brez potrebe po vizumu. Vendar, če ste državljan tretje države, preverite posebne zahteve vaše ciljne države, da bi se izognili kakršnim koli pravnim zapletom.

Za potovanje znotraj EU običajno zadostuje osebna izkaznica. Za mednarodne selitve pa boste morali zagotoviti, da so vsi vaši potovalni dokumenti, vključno s potnim listom veljavni vsaj šest mesecev po datumu prihoda.

Priporočamo obisk spletne strani veleposlaništva(1) ali konzulata ciljne države, kjer lahko najdete najnovejše informacije in smernice, ki so bistvene za pripravo vaših dokumentov in uspešno selitev.

Selitveni načrt

Prvi korak je skrbno načrtovanje pakiranja. Ustvariti seznam stvari, ki jih potrebujete na novi lokaciji in tistih, ki jih lahko pustite za seboj.

Če boste za pomoč najdeli selitveni servis je izbira pravega selitvenega podjetja naslednji ključni korak. Preverite reference in ocene različnih selitvenih podjetij. Izberite podjetje, ki ima izkušnje s selitvami na vašo ciljno destinacijo in ponuja celovite storitve, vključno s carinjenjem in zavarovanjem tovora.

Da zmanjšate stres, začnite s pakiranjem vsaj mesec dni pred selitvijo. Organizirajte si pakiranje tako, da si postavite tedenske cilje: najprej zapakirajte stvari, ki jih redko uporabljate in postopoma preidite na tiste, ki jih uporabljate vsak dan.

Finančni načrt za mednarodno selitev

Začnite z oceno vseh pričakovanih stroškov, vključno s pakiranjem, transportom, zavarovanjem, carinjenjem in morebitnimi stroški skladiščenja. Vključite tudi stroške prvega meseca bivanja, kot so najemnina, komunalne storitve in prehrana.

Ne pozabite na nepredvidene izdatke. Priporočljivo je, da v svoj proračun vključite vsaj 10-15% dodatnih sredstev za nepričakovane stroške, ki se lahko pojavijo med selitvijo ali po prihodu na novo lokacijo.

Odpiranje bančnega računa v novi državi je prav tako pomemben korak, ki ga je treba urediti pred selitvijo. Raziskujte različne banke, njihove storitve in pristojbine.

Nekatere banke ponujajo posebne pogoje za priseljence ali začasne račune, ki jih je mogoče odpreti pred prihodom. Kontaktirajte izbrane banke in se pozanimajte o postopkih odpiranja računa, potrebni dokumentaciji in času obdelave, da zagotovite, da bo vaš finančni prehod tekel gladko.

Kulturna prilagoditev in družbeno vključevanje

Ko se selite v novo državo morate razumeti in spoštovati lokalne običaje. To lahko zelo olajša vaše prvotno vključevanje in izboljša medosebne odnose.

Obiščite lokalne dogodke in se udeležite skupnostnih srečanj, kar je odličen način za navezovanje stikov z domačini in drugimi priseljenci.

Aktivno sodelovanje v skupnosti ali prostovoljno delo vam lahko prav tako pomaga razumeti lokalne običaje in vrednote. Bodite odprti in vztrajni pri svojem prilagajanju, vaš trud bo prinesel dobre rezultate.

Ureditev novega doma in življenja v tujini

Če si želite stanovanje v središču mesta, pričakjte visoke najemnine, če pa ste fleksibilni glede lokacije in velikosti se vam odpirajo dodatne možnosti. Močno pomaga, če poznate koga iz države v katero se selite. Prijatelj ali znanec lahko ponudi koristne nasvete ali te celo poveže z zanesljivimi najemodajalci.

Ko primerjate najemnine, ne pozabte upoštevati tudi dodatnih stroškov (voda, elektrika, internet, smeti, radio in televizija).  Poleg tega boste na začetku najverjetneje morali plačati tudi depozit.

Pogoste napake pri selitvi

Večino težav pri selitvi lahko predvidiš in preprečiš. Najpogostejša napaka? Slabo načrtovanje. Začni s pripravami pravočasno in se izogni nepotrebnemu hitenju in možnim zapletom. Pridobi nasvete od ljudi, ki so že opravili selitev v isto državo.

Njihove izkušnje in priporočila so dragoceni viri, ki ti pomagajo prepoznati potencialne težave, še preden postanejo resničnost.

Poskrbi, da so vsi tvoji dokumenti urejeni in preverjeni. Ne pozabi, da je skrbno pripravljena dokumentacija tvoj ščit proti neprijetnostim, ki lahko zamajejo tvoje načrte. Ne skrbi, s pravim načrtom bo vse steklo, kot mora.